Monday, January 11, 2016

MENGILAP KOLEKSI MEJA TEMBAGA LAMA

Salam sejahtera buat semua pengunjung setia blog saya. Agak lama saya tak kongsikan koleksi peribadi saya. Hari ni saya kongsikan koleksi barang tembaga lama saya iaitu meja atau dulang tembaga yang berkakikan kayu. Meja tembaga macam ini dahulunya popular di sekitar tahun 60an hingga ke 70an kalau tak silap saya. ada bentuk bujur dan bulat dan ada saiz kecil, sederhana dan besar. Koleksi yang saya ada ini yang jenis saiz sederhana dan berbentuk bulat. Asalnya saya dapat dalam keadaan kusam agak buruk dan cuti hujung minggu lepas saya cuci semula meja tembaga ini. Jom ikuti gambar-gambar di bawah.

Kiri gambar sebelum dicuci atau digilap dan kanan gambar sesudah cantik berseri...hehe

Yang ini gambar meja atau dulang tembaga berserta kaki kayu asalnya dalam keadaan asal sudah lama tersimpan di stor pemilik asal.


Kaki daripada kayu jati yang telah dicat coklat oleh pemilik asal. Selain cat coklat sebelum itu telah dicat dengan warna hitam.

Selesai membuang cat-cat lama..agak renyah juga kerja membuang lapisan cat lama kerana mempunyai 3 lapisan cat iaitu lapisan cat coklat, hitam dan lapisan syelek asal.

Dan...inilah hasilnya setelah saya cuci, gilapkan dulang/meja tembaga ini dan kakinya juga saya syelek semula. Puas hati.Keadaan dulang meja tembaga setelah dicuci.Keadaan kaki nya setelah dibaikpulih. 

Sekian saja untuk kali ini. Jumpa lagi di lain entry.

2 comments: