Tuesday, May 15, 2012

Almari Solek Antik Untuk Dijual

Ini merupakan pertama kali saya menjual almari solek antik. Sebelum ni saya juga saya pernah membaikpulih almari solek tetapi hanya untuk simpanan peribadi sendiri, Kali ini untuk dijual. Sengaja saya siapkan dahulu tanpa di booking orang. Masa mula2 dapat agak pening kepala jugalah, sebab almari solek ni sudah bercat dengan warna hitam oleh tuan asal. Bagi saya, tak apalah, jika kita buat kerja atas dasar minat, kita akan jadi seronok dan rasa letih pun hilang. Agak teruk juga untuk membuang cat hitam tersebut. Gambar dibawah masa almari ni mula2 dapat...bercat hitam.

Dan saya mengambil masa hampir 2 hari iaitu lebih kurang 6-8 jam untuk membuang lapisan pertama iaitu lapisan bercat hitam. Dibawah merupakan keadaan almari solek setelah dibuang cat hitam dan kerja seterusnya perlu membuang syelek asal yang lama. juga memakan masa dan tenaga. Cermin dan papan pada pintu kabinet saya tanggalkan.

Dan setelah habis membuang cat dan syelek lama saya gosok dengan berus untuk meninggalkan permukaan kayu asal sahaja. kemudian saya gosok dengan kertas pasir untuk menghaluskan permukaan sebelum menyapu syelek. Pintu kabinet saya tukarkan kepada cermin berwarna, agak susah untuk menukarkan cermin tersebut kerana ianya bukanlah dipasang melalui bingkai sediada tetapi dipasang melalui pasak2 bingkai pintu. Pasak2 pada bingaki pintu perlu dibuka untuk memasang cermin tersebut dan kemudian perlu dipasang semula pasak2 tersebut dengan berhati2 supaya kayu tidak pecah dan dalam keadaan kemas.

Akhir sekali kerja-kerja menyapu syelek. saya sapukan syelek berwarna kayu coklat. Pemegang laci, pintu saya gantikan dengan pemegang lama supaya nampak lebih menarik. Alhamdulillah siap juga akhirnya, jika ianya dibeli, saya harap pembeli puashati.Almari solek ini saya jual dengan harga :
RM800 termasuk kos penghantaran ke seleruh Semenanjung Malaysia sahaja.


SOLD


SOLD

Tempoh booking 3 hari.
Bagi berminat boleh hubungi atau sms saya 0175606196

No comments:

Post a Comment